Wat is een WOZ-krediet?

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Elke paar jaar bepaalt de overheid de WOZ-waarde van alle onroerende goederen in Nederland. De WOZ-waarde die daar uitkomt word door de overheid als grondslag gebruikt voor onder andere het rioolrecht en onroerende zaakbelastingen. De WOZ-waarde wordt door een aantal kredietverstrekkers ook gebruikt voor het WOZ-krediet.

WOZHet WOZ-krediet is eigenlijk een doorlopend krediet speciaal voor mensen die een koopwoning hebben. Hierbij wordt naar de WOZ-waarde van uw koopwoning gekeken om te kunnen bepalen voor welke kredietlimiet u in aanmerking komt. Vaak wordt het maximaal te lenen bedrag uitgerekend op basis van 150% van de WOZ-waarde minus de reeds lopende hypotheek. Sommige kredietverstrekker gaan inplaats van de reeds lopende lening uit van de inschrijving bij de notaris, dit bedrag kan hoger zijn dan de reeds lopende hypotheek waardoor het maximale krediet limiet soms lager zal uitvallen. Je leencapaciteit neemt dus af. Uiteraard wordt de maximale lening die mogelijk is op basis van uw WOZ-waarde alleen verstrekt op het moment dat uw persoonlijke en financiële situatie dat toelaat.

Het voordeel van een WOZ-krediet is dat uw het geld niet voor u koopwoning hoeft te gebruiken. Dit mag ook gerust voor andere doeleinden gebruikt worden. U hoeft niet naar de notaris en ook is er geen taxatierapport van uw koopwoning nodig (het is natuurlijk geen tweede hypotheek). De voorwaarden zijn in grote lijnen gelijk als bij een “normaal” doorlopend krediet, alleen de rente die u aangeboden word is vaak lager dan bij een “normaal’ doorlopend krediet. Dit omdat een koopwoning bezitter als een lager risico word ingeschat dan iemand zonder koopwoning.

Het WOZ-krediet is dus een doorlopend krediet. Het doorlopend krediet (ook wel DK genoemd) is één van de populairste leenvormen. Dit hangt samen met het feit dat het doorlopend krediet een zeer flexibele kredietvorm is. Bij een doorlopend krediet spreekt u (de kredietnemer) met de kredietverstrekker een bedrag af dat u in totaal aan krediet op mag nemen. Dit bedrag wordt de kredietlimiet genoemd. U bepaalt zelf welke bedragen u opneemt en wanneer. Zodra u geld opgenomen heeft gaat u rente betalen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente die u verschuldigd bent is variabel. U weet dus niet van te voren precies wat uw rentelasten gedurende de kredietperiode zullen zijn. Tijdens de looptijd dient u het opgenomen krediet in termijnen af te lossen. Naast deze vaste aflossingsbedragen kunt u op ieder moment boetevrij extra bedragen aflossen. U kunt echter op ieder moment ook weer weer besluiten om afgeloste bedrag opnieuw op te nemen. Zolang het totale opgenomen bedrag maar binnen de kredietlimiet blijft.

Belangrijkste kenmerken van het WOZ-krediet:

* Alleen toegankelijk voor mensen met een eigen huis;
* Scherpe tarieven;
* Variabele rente.
* Geen vast leenbedrag maar een kredietlimiet.
* U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
* U kunt boetevrij extra bedragen aflossen.
* U kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen.

Laagste actuele rente tarieven voor een WOZ-krediet:

Wij houden van een groot aantal kredietinstellingen de actuele rentetarieven bij. In onderstaande tabel tonen wij voor het WOZ-krediet voor verschillende kredietlimieten de actuele minimale (laagste) en maximale (hoogste) tarieven.

De getoonde rentetarieven zijn effectieve jaarrentes.

Rentestanden WOZ krediet*
lening min. rente max. rente
€ 5.000 6,00 % 16,00 %
€ 10.000 6,90 % 6,90 %
€ 25.000 5,70 % 9,20 %
€ 50.000 5,30 % 9,20 %

* Alle getoonde rentestanden zijn effectieve jaarrentes.

Zoals u kunt zien, is een WOZ-krediet niet mogelijk voor bedragen onder de 10.000 euro. Verder zitten er vaak verschillen tussen het minimale en maximale rentetarief. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere maatschappijen in onze vergelijkingen meegenomen worden EN het feit dat maatschappijen niet iedereen hetzelfde tarief bieden. Om te bepalen voor welk tarief u in aanmerking komt, kijkt de maatschappij naar uw risicoprofiel. Of te wel de kans dat u de lening (zonder problemen) terug zult betalen. Hoe hoger uw risicoprofiel, hoe hoger de statistische kans dat u niet terug zult betalen, des te hoger het rentetarief. Factoren die hierbij bekeken worden zijn onder andere uw inkomenssituatie, leeftijd, gezinssituatie, kredietverleden en of u momenteel al meer kredieten heeft lopen.