Wat is een autolening?

Wanneer u er over nadenkt om een nieuwe of tweedehands auto te kopen en u beschikt niet over genoeg financiele middelen om de aankoop te doen, kunt u kiezen voor een auto lening. Uiteraard zijn er verschillende manieren om u droom auto te financieren.
Denk hierbij aan:

– Lenen van famillie/vrienden
– Ouderwets sparen
– De meest gebruikelijke is de PL of wel de persoonlijke lening waarbij de auto als onderpand fungeert.

autoleningEen persoonlijke lening is een leenvorm waarbij kredietverstrekker en kredietnemer bij het aangaan van de lening alles vooraf vastleggen: de hoogte van de lening, de hoogte van de te betalen rente (vast rentetarief), de aflossingen en de looptijd van de lening. Een persoonlijke lening kent daarmee een maandlast (ook wel maandtermijn genoemd) die gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. Deze maandtermijn bestaat uit rente en aflossing. Tussentijds opnemen van afgeloste bedragen is bij een persoonlijke lening – in tegenstelling tot bij het doorlopende krediet – niet mogelijk.

Bij een autolening is het heel belangrijk om de looptijd van de lening dusdanig te kiezen dat deze korter is dan de (economische) levensduur van de auto. Anders loopt u het risico dat u nog een lening heeft lopen op het moment dat u al weer aan een nieuwe auto toe bent.

Kenmerken van autolening:

We hebben de belangrijkste kenmerken van de autolening hieronder samengevat:

* Lening wordt gebruikt voor de aankoop van een auto;
* De auto is een onderpand van de lening;
* Er geldt een vaste rente tijdens de looptijd;
* Er geldt een vaste looptijd;
* Er geldt een vaste maandlast;
* Tussentijds extra aflossen is meestal niet mogelijk.